Przepis wprost idealny, gdy potrzebujecie szybkiej inspiracji na obiad. Zupa powstaje w 20 minut, jest bardzo pożywna i przede wszystkim pyszna!

Przygotowując naszą zupę skorzystałyśmy z zapasów rybnych zrobionych podczas wakacji nad morzem. Smak i zapach nadal nam o nich przypominał 😉

Polecamy! 🙂

SKŁADNIKI/ porcja

100 g fileta z łososia

100 g fileta z dorsza

1 łyżeczka oliwy

½  łyżki soku z cytryny

1 mała marchewka

⅓  pietruszki

½  pora

½ cebuli

1/3 łyżeczki słodkiej papryki + 1/3 ostrej

700 ml bulionu warzywnego

50g ryżu basmati

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 pomidor

2 łyżki listków kolendry lub natki pietruszki

 

  • Ryby pokrój w kosteczkę, dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj z sokiem z cytryny.
  • Warzywa obierz i pokrój/ zetrzyj na tarce.
  • W dużym garnku na oliwie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodaj pora i mieszając smaż przez około 2 minuty.
  • Dodaj marchewkę, pietruszkę i znów mieszając smaż przez około 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
  • Warzywa zalej gorącym bulionem, przykryj i gotuj przez ok. 10 – 15 minut, do miękkości warzyw.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy oraz obranego i pokrojonego w kostkę pomidora. Gotuj przez około 2 – 3 minuty.
  • Dodaj łososia z dorszem i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 2 – 3 minuty. Dodaj ugotowany ryż basmati oraz kolendrę/pietruszkę.

Wartość energetyczna/ 1 porcja:

 

700 kcal

Białko 30%

Tłuszcz 30%

Węglowodany 40%

 

Posiłek rekomendowany dla wegetarian, osób aktywnych fizycznie, osób będących na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *